Основни характеристики на някои сортове картофи

web3

Кратка характеристика на сортове:

 • Санте – един универсален сорт, с много добри вкусови качества, подходящ за преработка и за кухненски цели. Добре познат на производителите от почти всички райони на страната. Храста е нисък, добре облистен. Образува много на брой клубени, със светложълто месо и светла кожица, средно едри, от малки до доста едри, овално-закръглени, леко удължени и малко сплеснати, с жълто месо. Столоните са доста дълги и затова е необходимо добро загрибане. Сравнително толерантен на вирусните болести и маната по клубените. Кожицата е гладка, с добър външен вид. Санте е приет за стандарт в държавното сортоизпитване за групата на средно-ранните сортове.
 • Алмера – един по-нов, но вече добре познат, средно ранен сорт. Стъблото е средно високо, добре облистено. Образува средно едри до едри клубени, светло-жълти, сравнително изравнени, овално-продълговати, гладки, със светла кожица и с много добър външен вид. Гнездото е събрано и броят на клубените е доста голям. Алмера е типичен кухненски сорт, с много привлекателен външен вид. Подходящ е за отглеждане при условията на различните райони както по отношение на почвения тип, така и по отношение на надморската височина. Високодобивен сорт.
 • Арнова – също по-нов сорт, но поради високия си добив и добрите вкусови качества, намерил добър прием от производителите и пазара. Образува мощен – висок храст, със здрави дебели стъбла и силна коренова система. Гнездото е сбито, със среден брой едри до много едри клубени с мрежеста жълта кожица и светло жълто месо. Мощния храст дава възможност за по-голяма устойчивост на външните условия и за една по-бърза динамика на нарастване на клубените и в някои райони използват това му качество и ускоряват изваждането му за прясна консумация.Това обаче е типично средно ран сорт и като такъв развива добрите си вкусови качества и осигурява високи добиви. Изисква по висок агрофон – по-дълбока почвообработка и по обилно балансирано торене.
 • Фонтане – това е средно ран до късен сорт. Все още недооценен от производителите и за сега с ограничено разпространение. Клубените са доста големи в сравнение с „Агрия“, с повече бройки в гнездото, с жълта кожица и светло жълто до жълто месо. Формата им е овално-продълговата, със средно изразени вдлъбнатини на очите. Високите му вкусови качества и по високо сухо вещество, го правят подходящ както за пържени картофи, така и за пресния пазар. Има добра съхраняемост и подходящ за зимно-пролетна консумация. Заслужава по-широко разпространение както в полските така и в по-високите райони.
 • Агрия – много добре познат сорт, най-вече за всички полу – балкански и балкански райони. Приет е за стандарт в държавното сортоизпитване в България за групата на средно късните и късните сортове. Образува едри, овално-продълговати, гладки с жълта кожица и наситено жълто месо клубени. Бройките в едно гнездо са сравнително малко, но при създаване на по-добри условия може да се удвои. Развива се мощен храст, високи, дебели стъбла и мощна коренова система. Използва се за кухненски цели, пържени картофи и чипс. Има високо съдържание на сухо вещество. Отлична съхраняемост.
 • Маркиз – средно-късен сорт. Развива много мощно стъбло и силна коренова система. Клубените са овално-продълговати и гладки, с много привлекателен външен вид, с гладка жълта кожица, много плитки очи и месо с жълт цвят. В едно гнездо образува среден брой клубени, средно едри до едри,събрани. Подходящ за средно-ранно и средно късно производство във всички райони на страната. Около 12-14 дни преди прибирането, трябва лисната маса да се унищожи, тъй като много трудно сама отмира, за да се създадат условия за узряване на кожицата и да не се получава забелване. Подходящ за преработка и прясна консумация и продължително съхранение при обикновени условия, сорт с бъдеще.
 • Пикасо – средно късен сорт. Характерно за този сорт е частичната червена окраска на очите на клубените. Храстът е мощен, с много силна коренова система. Подходящ за отглеждане в цялата страна. Има повишено търсене на Софийския пазар. Клубените са доста едри, овални и среден брой в гнездо. Месото е светло-жълто, а кожицата жълта с червени очи. Този сорт засаден на богати почви дава високи добиви от едри привлекателни клубени, подходящи за кухненски цели, с много добра съхраняемост.
 • Рая – средно късен сорт с червена окраска на кожицата. Сравнително нов сорт, с отлични вкусови качества, с високо съдържание на сухо вещество, подходящ за кухненски цели и за преработка. Дава много на брой клубени с овална форма, средно едри, с жълто месо. Има много добра съхраняемост. Задължително трябва да се отглежда на висок агрофон, при което дава много висок добив .

Всички изброени сортове са устойчиви на нематоди!

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Основни характеристики на някои сортове картофи”

 1. francisco казва:

  only@srzub6.fresh“ rel=“nofollow“>.

  tnanks for information :o

 2. rafael казва:

  blood@gxcyp9.stood“ rel=“nofollow“>.

  спс 8O…

 3. jon казва:

  :shock:

  good :mrgreen:

 4. salvador казва:

  :!:

  спс за инфу :?

Leave a Reply